Δράσεις 2015

/Δράσεις 2015
Δράσεις 2015 2018-01-07T13:56:39+00:00

Διάπλους 2015: Εξετάστηκαν ολόκληρα νησιά, διανύθηκαν πρωτόγνωρες αποστάσεις, στόχος ακόμη περισσότερα!

Πέρυσι η +πλευση δοκίμασε τις δυνάμεις της, φέτος τις επέδειξε και έθεσε τον πήχη ψηλότερα για τις μελλοντικές δράσεις των εθελοντών.

Ο δεύτερος μεγάλος διάπλους της ομάδας, από τις 23 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου του 2015, απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς τις αποστάσεις και τις ικανότητες φουσκωτών και εθελοντών, την λειτουργία της ιατρικής ομάδας, το έργο και την εμπιστοσύνη χορηγών και τοπικών φορέων. Η +πλευση επισκέφτηκε κατά τον φετινό διάπλου επτά από τα μικρότερα και πιο απρόσιτα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο, Αντικύθηρα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1.000 εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις (Κίμωλος: 259, Φολέγανδρος: 190, Σχοινούσα: 134, Κάσος: 228, Γαύδος: 78, Αντικύθηρα: 48) σε 488 κατοίκους που προσήλθαν στα ιατρεία που λειτούργησαν (Κίμωλος: 151, Φολέγανδρος: 97, Σχοινούσα: 67, Κάσος: 129, Γαύδος: 29, Αντικύθηρα: 18). Εξετάσεις από τους γιατρούς της ομάδας παρασχέθηκαν κατ’ οίκον σε 5 κατοίκους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν (Κίμωλος: 1, Γαύδος: 2, Αντικύθηρα: 2). Σε μερικές περιπτώσεις η ιατρική ομάδα έδρασε σε νησιά όπου κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δεν είχε παράσχει στο παρελθόν τέτοιες ιατρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η προσέλευση των κατοίκων να είναι μαζικότατη, μέχρι του σημείου, στα Αντικύθηρα, να «ξεφύγουν» μόλις επτά κάτοικοι.

Η +πλευση πραγματοποίησε επίσης 118 μικροβιολογικές εξετάσεις (Κίμωλος: 51, Φολέγανδρος: 27, Σχοινούσα: 40) με λήψη αίματος και άμεση αποστολή των δειγμάτων σε ιδιωτικά εργαστήρια στη Μήλο και την Αθήνα. Στη συνέχεια αυτά εξετάστηκαν από τους γιατρούς της ομάδας για την συμπλήρωση των απαραίτητων παρατηρήσεων/υποδείξεων προς τους κατά τόπους αγροτικούς γιατρούς, που θα αναλάβουν την παράδοση των αποτελεσμάτων στους κατοίκους των νησιών. Ευχαριστίες αξίζουν στις μικροβιολόγους Τούλα Παγκράτη και Μαρία Βέργη που με την εμπειρία και την γνώση τους έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες-κατευθύνσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας, τον Γιάννη Κλεινάκη και το διαγνωστικό εργαστήριο της Μήλου που έκαναν δωρεάν τις αιματολογικές εξετάσεις των κατοίκων της Κιμώλου, τον Αλέξανδρο Αναγνώστου και το διαγνωστικό εργαστήριο A to Z Solutions A.I.E. στην Αθήνα, καθώς και τον Θωμά Πλακαλή και την Biocourier για τον επαγγελματισμό του και την συνεργασία του.

Με την συμπαράσταση των χορηγών δωρήθηκαν σημαντικές υποδομές στα νησιά όπου έπιασαν τα φουσκωτά της +πλευσης και συγκεκριμένα:

1. Ενας μεγάλος αφαλατωτής για κάλυψη όλου του νησιού στη Γαύδο (χορηγός: Neptune Lines),

2. Μία μονάδα αφαλάτωσης για το Αρβανιτοχώρι στην Κάσο (χορηγός: A.Λεβέντης),

3. Ενα εξοπλισμένο οδοντιατρείο στην Φολέγανδρο (χορηγός: Οικογένεια Ανδρ.Πετράκη),

4. Επεκταση και εμπλουτισμος με βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Φολεγάνδρου, την οποία είχε χορηγήσει στο νησί η +πλευση στον διάπλου του 2014,

5. Ενας αιματολογικός αναλυτής στην Σχοινούσα (χορηγός: OTE-COSMOTE),

6. Ενα σύγχρονο προαύλιο-πολυγήπεδο στο Δημοτικό Σχολείο της Θηρασιάς (χορηγός: Alpha Bank),

7. μία παιδική χαρά στην Κίμωλο (χορηγός: S.DAWOOD) και

8. Πολύγλωσσες πινακίδες τουριστικού/ιστορικού χαρακτήρα στα Αντικύθηρα που δημιουργήθηκαν από την +πλευση

Παράλληλα, όπως και πέρυσι, μετά από επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς που επιτελούν το λειτούργημά τους στα νησιά αυτά σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων, η +πλευση μετέφερε και προσέφερε 222 κιβώτια με ποικίλο εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό, από προτζέκτορες, υπολογιστές και σκάνερ ως παιχνίδια για τα προαύλια σχολείων, με χρηματοδότη αποκλειστικά τα μέλη της.

Η ομάδα των 11 φουσκωτών και σχεδόν εξήντα ατόμων αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις πιθανές συνθήκες, σε στεριά και θάλασσα, νύχτα και ημέρα, χωρίς καμία απόκλιση από τον προγραμματισμό του διάπλου και καμία υπαναχώρηση ως προς την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί. Ο διάπλους του 2015 έφερε την +πλευση στα νότια όρια των ελληνικών θαλασσών, αλλά ταυτόχρονα έθεσε και τον πήχη για τους επόμενους διάπλους ως προς τις αποστάσεις, την αποδοτικότητα και το μέγεθος των δωρεών. Με τη θέληση των εθελοντών, τη στήριξη των χορηγών και την συμπαράσταση των πολιτών ήταν ο καλύτερος, μέχρι τον επόμενο!

 

diaplous2015map

Φθινοπώρινη εξόρμηση: Ικαρία

Στην Ικαρία και τον Εύδηλο βρέθηκαν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι εθελοντές της +πλευσης στο πλαίσιο της φθινοπωρινής εξόρμησης του 2015, προκειμένου να προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους, να στηρίξουν τα σχολεία με εξοπλισμό και να διοργανώσουν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους νησιώτες μας.

Τα ιατρεία που λειτούργησαν οι γιατροί και νοσηλευτές της +πλευσης στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο δέχθηκαν επί δύο ημέρες δεκάδες μικρούς και μεγάλους κάθε ημέρα, πραγματοποιώντας εκατοντάδες εξετάσεις.

Ειδική φροντίδα δόθηκε στην προληπτική εξέταση των μικρότερων με καρδιολογικό έλεγχο, οφθαλμολογικό έλεγχο και έλεγχο σκολίωσης-κύφωσης.

Στο σχολείο του νησιού πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές παρουσιάσεις του προγράμματος Μαθαίνω να μην καπνίζω σε συνεργασία με το Smoke Free Greece.

Επίσης, παρουσιάστηκε παράσταση θεάτρου σκιών για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με το θίασο Namaste.

Τέλος, η +πλευση ενίσχυσε το έργο που επιτελούν οι λειτουργοί της εκπαίδευσης με την δωρεά ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού στα σχολεία της περιοχής.