Δράσεις 2017

/Δράσεις 2017
Δράσεις 2017 2018-01-07T15:01:58+00:00

Διάπλους 2017: Ακόμη έντεκα ημέρες προσφοράς στο Αιγαίο

Tα παιδιά και οι γυναίκες των ακριτικών και απομονωμένων νησιών βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού διάπλου της +πλευσης, τις έντεκα ημέρες που τα ισάριθμα φουσκωτά και οι πάνω από 60 εθελοντές διέσχισαν 400 ναυτικά μίλια για να προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, έργα υποδομής και να οργανώσουν ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Στα εννέα νησιά που επισκέφτηκαν οι εθελοντές και τα φουσκωτά της +πλευσης κατά τη διάρκεια του Διάπλου 2017, εξετάστηκαν πάνω από 650 κάτοικοι των ακριτικών και απομονωμένων νησιών του Αιγαίου, σε πολλές περιπτώσεις με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που μετέφερε μαζί της η ιατρική ομάδα. Ιδιαίτερη χαρά μας έφερε η εξέταση του συνόλου των παιδιών στους Λειψούς αλλά και η μεγάλη προσέλευσή τους στα ιατρεία μας στα υπόλοιπα νησιά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν ξεχάσαμε και τους κατοίκους που δεν μπορούσαν να έρθουν στα ιατρεία, σχολεία, πνευματικά κέντρα και άλλους χώρους όπου στήσαμε ιατρεία. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 επισκέψεις κατ’ οίκον από κλιμάκια γιατρών με τον εξοπλισμό τους και της ομάδας αιμοληψίας, ενώ σε μία περίπτωση πραγματοποιήθηκε και χειρουργικός καθαρισμός σε χρόνια κατακεκλιμένο ασθενή.

Οι αιμοληψίες συνολικά έφτασαν τις 350 και τα δείγματα αίματος εστάλησαν στα συνεργαζόμενα με την +πλευση εξειδικευμένα εργαστήρια για ανάλυση (CLINITEST – ΚΛΕΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ στη Μήλο, BIOMED ΙΚΕ – Ε ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Γ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΙΚΕ στη Σάμο, A2Z SOLUTIONS – ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Διαγνωστικό Κέντρο στο Μοσχάτο), ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν από τους γιατρούς μας και τα συμπεράσματα να επιστραφούν στους κατοίκους μέσω των τοπικών αγροτικών γιατρών.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και για τα δεκάδες τεστ Παπ που έγιναν σε πάνω από τις μισές γυναίκες που εξέτασε ο γυναικολόγος της +πλευσης, σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ και το κυτταρολογικό της εργαστήριο.

Επίσης, σε Λειψούς και Πάτμο και με τη συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και την ευγενική χορηγία της ELPEN, λειτούργησε η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου, δίνοντας την ευκαιρία δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού σε δεκάδες γυναίκες των δύο αυτών νησιών.

Η φροντίδα μας για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας περιέλαβε και φέτος την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, με ειδικές παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους των κινδύνων του καπνίσματος, στο πλαίσιο του Smoke Free Greece που υποστηρίζει το Ίδρυμα Μπεχράκη.

Ενισχύσαμε την Παιδεία και τον Πολιτισμό

Η φροντίδα μας εστίασε επίσης, όπως κάθε χρονιά, στα παιδιά των νησιών, τους κατοίκους που στο μέλλον θα συνεχίσουν να κρατούν ζωντανές με την καθημερινή τους δουλειά και δράση τις τοπικές κοινότητες.

Στην προσπάθειά μας συνέβαλαν φέτος με μοναδικό τρόπο δύο κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, που βρέθηκαν δίπλα μας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας και η κάτοχος πολλών χρυσών μεταλλείων σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης, με παρουσία σε τρεις Ολυμπιάδες, Βασιλική Μιλλούση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της +πλευσης και βρέθηκαν σε Ηρακλειά και Σχοινούσα, όπου και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε μικρούς και μεγάλους για την αξία της σκληρής δουλειάς, την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και κατάκτηση στόχων, με ωριμότητα και σεμνότητα που συγκίνησε όλους μας.

Δώσαμε τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις δυνατότητές τους μέσα από τη συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, που προσέφερε διαδικτυακή πρόσβαση στα βοηθήματα και τις σημειώσεις σειράς μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου), αλλά και τη δυνατότητα παροχής υποτροφιών σε μαθητές που οι καθηγητές τους θεωρούν ότι αξίζουν να καλλιεργήσουν περαιτέρω και πιο μεθοδικά τις δεξιότητές τους, μέσω της συμμετοχής στα θερινά camp που οργανώνει.

Δεν ξεχάσαμε επίσης την σημασία της διασκέδασης και οργανώσαμε παιχνίδια με κυνήγι θησαυρού στους οικισμούς όπου βρεθήκαμε, με αναφορές στα τοπικά ορόσημα και σημαντικά σημεία.

Επίσης, παρουσιάσαμε παραστάσεις θεάτρου σκιών για τους μικρότερους φίλους μας (που μερικές φορές παρακολούθησαν μαζικά και οι μεγάλοι), σε συνεργασία με τον θίασο Σκιές και Γέλια του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου. Η διατήρηση της παράδοσης του ελληνικού θεάτρου σκιών συνοδεύτηκε με εργαστήρι κατασκευής φιγούρων, στο οποίο ο ίδιος δίδαξε στα παιδιά την διαχρονική τους εξέλιξη και τους βασικούς κανόνες για τη δημιουργία τους.

Τέλος, με τους πόρους που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές μέσα από τις δραστηριότητες της +πλευσης αλλά και την επιπλέον ενίσχυση των χορηγών μας, προσφέραμε εκατοντάδες κιβώτια με ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα στα σχολεία.

Συνεχίσαμε την δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών

Όπως κάθε χρόνο, συνδυάσαμε τις αμιγώς ιατρικές υπηρεσίες με την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τα νησιά μας σε ευρύ φάσμα τομέων, από τις υποδομές ως τον πολιτισμό και από τον ιατρικό εξοπλισμό ως την Παιδεία.

Στη Σίκινο, με την προσθήκη πλωτής προβλήτας για να αυξηθεί το δυναμικό του λιμανιού, με την ευγενική χορηγία που παρείχε η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Σε όλα τα σχολεία των νησιών, εγκαταστήσαμε ειδικούς «ψύκτες» αφαλατωτές για να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί πρόσβαση σε κρυστάλλινα καθαρό νερό, με την ευγενική χορηγία της COLGATE PALMOLIVE.

Στην Ηρακλειά, ενισχύσαμε με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό το αγροτικό ιατρείο, με την ευγενική χορηγία της ELPEN.

Στους Λειψούς, δημιουργήσαμε ένα γήπεδο 5Χ5 μέσα στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του νησιού, χάρη στην ευγενική χορηγία της Οικογένειας Ντάβου.

Στη Σχοινούσα, προσθέσαμε μία βιβλιοθήκη στο σχολείο με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Ψυχογιός και την έμπρακτη υποστήριξη του BU Alumni.

Στη Σίκινο, προσφέραμε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου κορυφαίας ποιότητας εξοπλισμό για να καλύψει κάθε ανάγκη του νησιού, με την ευγενική χορηγία της STANLEY – BLACK & DECKER.

Επίσης στη Σχοινούσα, με ίδιους πόρους δωρίσαμε καινούργιους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων για να είναι πεντακάθαρο το νησί και φέτος.

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Πρεμιέρα για «Το Ταξίδι» της +πλευσης

Aσφυκτικά γέμισε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής όπου έκανε πρεμιέρα «Το Ταξίδι», το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τον Διάπλου 2017 της +πλευσης σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Ψέριμο, Τέλενδο, Λειψούς και Αρκιούς, από εκατοντάδες φίλους της +πλευσης.

Η αίθουσα Banquet με την δυναμικότητα των 650 καθήμενων αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος κόσμου, καθώς παρά τις επιπλέον προσθήκες καθισμάτων, δεκάδες ακόμη παρακολούθησαν την προβολή και τις υπόλοιπες παρουσιάσεις όρθιοι περιμετρικά της αίθουσας.

Ο φακός του κινηματογραφιστή Γιάννη Σταθόπουλου (επίγειος αλλά και… ιπτάμενος), οι μουσικές του ίδιου και του Τάσου Λυμπέρη, η αφήγηση της Λίας Λάππα και του Αντώνη Καρυστινού, ο ήχος του Παναγιώτη Δεληνικόλα, το post production του Αντώνη Οικονόμου, καθήλωσαν τους θεατές για πάνω από μισή ώρα, καθώς έγιναν κοινωνοί των συναισθημάτων που νιώθουν οι εθελοντές, της ζεστασιάς με την οποία τους περιβάλλουν οι ακρίτες μας, των μοναδικών εικόνων και θαλάσσιων τοπίων στα οποία πραγματοποιείται η προσπάθεια της +πλευσης να στηρίξει τα μικρότερα από τα νησιά μας.

Αμέσως μετά, στον δημιουργό και τους συντελεστές της ταινίας απονεμήθηκε βραβείο από την +πλευση για την αμιγώς εθελοντική προσφορά τους.

Στο φουαγιέ της αίθουσας πραγματοποιήθηκε μία ακόμη, παράλληλη, εκδήλωση, με έκθεση φωτογραφιών του Γ.Σταθόπουλου από τον Διάπλου τυπωμένες σε αλουμίνιο σε μεγάλη διάσταση και με ειδική επεξεργασία.

Τα έργα αυτά διατέθηκαν προς πώληση στους φίλους της +πλευσης, με στόχο την συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση νέων έργων στα νησιά μας. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξίσου μεγάλη και υπήρξαν δεκάδες παραγγελίες, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι δήμαρχοι Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης και Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ο αντιδήμαρχος Κιμώλου Τάκης Σαρδής, εκπρόσωποι των χορηγών της +πλευσης στην πλειάδα έργων που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά, αλλά και υποψήφιοι νέοι χορηγοί και υποστηρικτές της.

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι επερχόμενες δράσεις της +πλευσης, με την χειμερινή εξόρμηση στο Καστελλόριζο από τις 17 ως 19 Νοεμβρίου, αλλά και ο Διάπλους 2018 από τις 26 Απριλίου ως τις 6 Μαΐου σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Ψέριμο, Αρκιούς και Λειψούς.

Το ιδρυτικό μέλος της +πλευσης κ. Βασίλης Αθανασίου παρουσίασε τα έργα που προωθεί προς υλοποίηση η ομάδα, αρχής γενομένης από το Καστελλόριζο και την επισκευή της οροφής των δύο σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μέτρα το Καλό», αποτέλεσμα της συνεργασίας με την STANLEY BLACK&DECKER.

Η βραδιά έκλεισε με την αναφορά στις μακρόπνοες συνεργασίες με χορηγούς:

COLGATE PALMOLIVE για την εγκατάσταση αφαλατωτών, τόσο μικρού μεγέθους στα σχολεία όσο και μεγάλων, για την παροχή κρυστάλλινα καθαρού νησιού σε νησιωτικούς οικισμούς ή και ολόκληρα νησιά.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ για την παροχή υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές των ακριτικών νησιών και την υποστήριξη με διαδικτυακά συγγράμματα και σημειώσεις για την δευυτεροβάθμια εκπαίδευση
STANLEY BLACK&DECKER στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μέτρα το Καλό», με πρώτο στόχο την υποστήριξη σχολείων με υποδομές (όπως στο Καστελλόριζο), την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και άλλων υποδομών. Η καμπάνια έκανε επίσημη πρώτη στο Athens Flying Week στην Τανάγρα.

Κορωνίδα της εκδήλωσης ήταν η βράβευση του Μέγα Χορηγού της +πλευσης, που είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, για την χορήγηση στη Σίκινο πλωτής προβλήτας που διεύρυνε σημαντικά το δυναμικό του μικρού λιμανιού του νησιού.

Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε το φουαγιέ κατάμεστο από κόσμο, να απολαμβάνει μπουφέ και κρασί, προσφορά ενός ακόμη φίλου της +πλευσης, για να ολοκληρωθεί μία μοναδική βραδιά για τους εθελοντές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που επίσης διέθεσε δωρεάν τους χώρους του, υποστηρίζοντας τις δράσεις για τη στήριξη των ακριτικών και απομονωμένων νησιών.

 

Φθινοπωρινή εξόρμηση: Καστελλόριζο

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Καστελλόριζου και πολλοί από τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους εκεί, προσήλθαν στα ιατρεία που λειτούργησαν οι εθελοντές της +πλευσης, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής εξόρμησης του 2017.

Στο ακριτικό νησί των 300 μονίμων κατοίκων, οι γιατροί, νοσηλευτές και υπόλοιποι εθελοντές της +πλευσης χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τόσο τους χώρους που διαθέτει το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο, όσο και αίθουσες στο σχολείο, προκειμένου να στεγαστούν και οι 18 ειδικότητες.

Επιπλέον, οι εθελοντές γιατροί ειδικοτήτων με υψηλές παρεμβατικές δράσεις είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπερσύγχρονες προδιαγραφές της κινητής μονάδας του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που συμμετείχε μαζί μας στην εξόρμηση.

Η ομάδα αιμοληψιών πήρε δείγματα αίματος από 69 άτομα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο ανάλυσης και τα αποτελέσματα, αφού συνεκτιμηθούν από τους γιατρούς της +πλευσης, θα αποσταλούν στους κατοίκους μαζί με τις απαραίτητες παρατηρήσεις.

Στα ιατρεία προσήλθαν συνολικά 192 άτομα, στα οποία έγιναν δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις με εξοπλισμό αιχμής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 430 εξετάσεις.

Η γυναικολόγος της +πλευσης πραγματοποίησε μεταξύ άλλων 15 τεστ Παπ, ενώ ο πλαστικός χειρούργος και η δερματολόγος 10 μικροεπεμβάσεις.

Σε μία περίπτωση, καρδιολόγος της +πλευσης μαζί με την βοηθό της πραγματοποίησαν κατ’ οίκον επίσκεψη σε υπέργηρο ασθενή που δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

Η +πλευση συνέχισε την υλοποίηση έργων υποδομής και στο Καστελλόριζο, με την επισκευή της οροφής των δύο σχολικών κτιρίων του νησιού, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μέτρα το καλό» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την STANLEY BLACK&DECKER.

Παράλληλα, στο νησί πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων ενημερωτικών (Smoke Free Greece), ψυχαγωγικών (κυνήγι θησαυρού), εκπαιδευτικών (εργαστήρι δημιουργίας χριστουγεννιάτικων στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρι ομαδικής συγγραφής παραμυθιού).

Στην ανάπαυλα της διήμερης λειτουργίας των ιατρείων, οι εθελοντές της +πλευσης βρέθηκαν για λίγο στο νησάκι της Ρω και επισκέφτηκαν τον τάφο της «Κυράς» της, αλλά και τους σημερινούς φύλακές του.

Είχε προηγηθεί η υποδοχή μας, στη Ρόδο, από τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο (ΠΖ) Νικόλαο Χιονή, που δώρισε στην +πλευση αναμνηστικό θυρεό με το μεραρχιόσημό της, το οποίο πλέον κοσμεί το εντευκτήριο της ομάδας.

Η ζεστή υποδοχή και η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων στην παρουσία της +πλευσης στο νησί, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τους εθελοντές, που ήδη έχουν ξεκινήσει σχεδιασμό του επόμενου Διάπλου 2018 σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Ψέριμο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς.