Δράσεις 2016

/Δράσεις 2016
Δράσεις 2016 2018-01-07T13:53:03+00:00

Διάπλους 2016: Η επιτυχία έχει γίνει πλέον καθεστώς στη Σύμπλευση

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, η Σύμπλευση πραγματοποίησε το σύνολο των έργων και δράσεων που είχε σχεδιάσει στο πλαίσιο του Διάπλου, χωρίς καμία χρονική ή άλλη παρέκκλιση, μαζί με την παροχή χιλιάδων εξειδικευμένων δωρεάν εξετάσεων στους κατοίκους εννέα απομονωμένων και ακριτικών νησιών του Αιγαίου, ως το ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας και σε νησιά που παραμένουν ελληνικά με το πείσμα λίγων μόνο ηρωικών ανθρώπων.

Υλοποιήθηκαν και εγκαινιάστηκαν μία σειρά από σημαντικά έργα και δωρεές υποδομών, με την επώνυμη ή ανώνυμη χορηγία των υποστηρικτών των δράσεων της +πλευσης. Αναλυτικά:

Πάτμος: Εξοπλίστηκε το Πάτμιο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο με μηχανήματα ήχου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κλιματιστικά, έπιπλα και καθίσματα, βιβλιοθήκες, γραφεία, κ.ά. και πλέον είναι ανοιχτοί για το κοινό οι χώροι του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θεατρική σκηνή, εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη, χώρους ανάγνωσης/εργασίας με υπολογιστές, χώρο συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, με την χορηγία της Neptune Lines.

Κίμωλος και Λειψοί: Δύο υπερσύγχρονα πολυγήπεδα, με ειδικό τάπητα και όλα τα απαραίτητα για την άθληση και την ασφάλεια των μαθητών, κατασκευάστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Σικίνου και το Γυμνάσιο-Λύκειο των Λειψών, χορηγία του Lascaris Foundation, που χρηματοδότησε ένα ακόμη πολυγήπεδο στην Κάσο, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ολοκαυτώματος της Κάσου.

Αγαθονήσι: Υπερσύγχρονο ανατρεπόμενο απορριμματοφόρο όχημα δωρήθηκε προκειμένου να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η προσπάθεια του Δήμου να προστατέψει την φυσική ομορφιά του νησιού και των οικισμών του, με την ευγενική χορηγία της NAFTOMAR. Μαζί, δόθηκαν στο νησί και οι απαραίτητοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, αλλά και ένας τροχήλατος διπλός κάδος για τον καθαρισμό των δρόμων και του λιμανιού. Επίσης, διασφαλίστηκε η προστασία των επιβατών, καθώς δωρήθηκαν δύο στάσεις αναμονής και παγκάκια, με ευγενική χορηγία από την οικογένεια της κ.Άννας Αγγελικούση, ενώ επισκευάστηκε η παιδική χαρά και τοποθετήθηκε ειδικός τάπητας.

Σίκινος: Όχημα διακομιδής εκτάκτων περιστατικών, εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ώστε να αδειοδοτηθεί ως ασθενοφόρο, προσφέρθηκε για την φροντίδα και την προστασία των κατοίκων που χρειάζεται να μεταφερθούν για περίθαλψη και νοσηλεία, με την χορηγία κατά το ήμισυ από τα μέλη της +πλευσης.

Αρκοί: Δωρήθηκαν διπλό στέγαστρο και παγκάκια στο ντόκο για τους επιβάτες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι: Το Μουσείο Ηρακλειδών χορήγησε την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Γεωμετρική Τέχνη.

Η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών αυξάνεται σταθερά

Οι 40 και πλέον γιατροί της Σύμπλευσης εξέτασαν πάνω από 1.100 κατοίκους σε Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σχοινούσα, Λέβιθα, Πάτμο, Αρκούς, Λειψούς και Αγαθονήσι, στις 11 ημέρες που 12 φουσκωτά, ένα βοηθητικό σκάφος και πάνω από 80 εθελοντές βγήκαν στη θάλασσα. Ο συνολικός αριθμός των κατοίκων που εξετάστηκαν στον Διάπλου της Σύμπλευσης αυξήθηκε σημαντικά για μία ακόμη χρονιά.

Το μικροβιολογικό τμήμα συνέλεξε το ίδιο διάστημα σχεδόν 500 δείγματα αίματος για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, τετραπλασιάζοντας την επίδοσή του σε σχέση με πέρυσι. Μετά την ανάλυσή τους, τα στοιχεία εξετάστηκαν από τους γιατρούς της Σύμπλευσης για την συμπλήρωση των απαραίτητων παρατηρήσεων/υποδείξεων προς τους κατά τόπους αγροτικούς γιατρούς, που θα αναλάβουν την παράδοση των αποτελεσμάτων στους κατοίκους των νησιών.

Ευχαριστίες οφείλονται στα διαγνωστικά εργαστήρια Γιάννη Κλεινάκη στην Μήλο, Μάνου Λογοθέτη στην Σάμο, καθώς και στους Αλέξανδρο Αναγνώστου (διαγνωστικό εργαστήριο A to Z Solutions AIE) και Θωμά Πλακαλή (Biocourier).

Φέραμε στα νησιά γνώση, γέλιο και Τέχνη

Στα νησιά που επισκέφτηκε φέτος η +πλευση τα σχολεία ενισχύθηκαν με εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ενδεικτικά προτζέκτορες, υπολογιστές, φωτοτυπικά και σκάνερ, έπιπλα όπως βιβλιοθήκες, τραπέζια, καθίσματα, αλλά επίσης αναλώσιμα και παιχνίδια μάθησης, για την στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών, με χρηματοδότηση από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τα μέλη της Σύμπλευσης.

Παράλληλα με τις χορηγίες, πραγματοποιήθηκε επίσης σειρά ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων:

Στην Κίμωλο, την Φολέγανδρο και τη Σίκινο, έγινε στα παιδιά παρουσίαση του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό», σχετικά με τον Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, από την εγγονή του και συγγραφέα Μαρία Κοντού.

Στα σχολεία των νησιών πραγματοποιήθηκε επίσης διαδραστικό εργαστήρι Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Στους εφήβους έγινε εκπαιδευτική παρέμβαση πρόληψης του καπνίσματος στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Στην Πάτμο, στο χώρο του Πάτμιου Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου που εξόπλισε η Σύμπλευση, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας της εικαστικού Βένιας Μπεχράκη.

Σε όλα τα νησιά παρουσιάστηκαν επίσης παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών NAMASTE του Σπύρου Ξυπνητού.

Το ΔΣ και οι εθελοντές ετοιμάζουν ήδη τα σχέδια για τις επόμενες δράσεις, πάντα στο πλευρό των κατοίκων των μικρών και απομονωμένων ελληνικών νησιών.

 

Φθινοπωρινή εξόρμηση: Άγιος Ευστράτιος

Τα «χρώματα» της +πλευσης που αφήσαμε δώρο στη δήμαρχο του Άη Στράτη, σε αντάλλαγμα για την εξαιρετική συνεργασία και τη μαζική ανταπόκριση των κατοίκων στην εξόρμησή μας, επισφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο την προσφορά δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού στο νησί του βορείου Αιγαίου, από τις 18 ως τις 20 Νοεμβρίου.

Η δήμαρχος από την πλευρά της ανταπέδωσε χαρίζοντας σε όλους τους εθελοντές ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα από την ταραγμένη ιστορία του Άη Στράτη, που επιτρέπει να πάρουμε μαζί μας όσα είδαμε στο Μουσείο Δημοκρατίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής επιβιβαστήκαμε ξανά στο ΠΗΓΑΣΟΣ EXPRESS μαζί με τα οχήματά μας, ξανά με την ευγενική χορηγία της HELLENIC SEAWAYS, για να επιστρέψουμε στη βάση μας, μαζί με τους δύο δημοσιογράφους του Popaganda που και φέτος μας ακολούθησαν στις δράσεις μας. Οι φωτογραφίες εδώ είναι δική τους δουλειά και συγκεκριμένα του Δ.Κουλελή.

Το απόγευμα της Κυριακής η τελευταία δική μας συνεισφορά ήταν αφιερωμένη στους μικρότερους από τους κατοίκους, με το πρόγραμμα «Μαθαίνω το σώμα μου» που παρουσιάστηκε στο σχολείο του νησιού, λίγο πριν την παράδοση του ειδικού ψύκτη-αφαλατωτή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δωρεά της +πλευσης με την ευγενική χορηγία της COLGATE PALMOLIVE.

Νωρίτερα, την ώρα που ακόμη τα ιατρεία της +πλευσης ήταν σε λειτουργία, οι γιατροί του νησιού και η δήμαρχος παρέλαβαν έναν αυτόματο απινιδωτή, που δώρισε η +πλευση με την ευγενική χορηγία της MADISON MEDICAL για την ενίσχυση των μέσων που διαθέτει το πολυδύναμο περιφερεικό ιατρείο του Άη Στράτη, εκπαιδεύοντας παράλληλα το ιατρικό προσωπικό στο χειρισμό του.

Τις προσφορές ιατρικού, εκπαιδευτικού και λοιπού εξοπλισμού σε αυτή την εξόρμηση συμπλήρωσαν οι υπολογιστές, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός γραφείου και τα άλλα υλικά για τα σχολεία του νησιού, που παρέδωσε η +πλευση με την ευγενική χορηγία της ΛΑΜΔΑ STAR στους εκπαιδευτικούς.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη και της ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ, με την ευγενική προσφορά του απαραίτητου έντυπου υλικού.

Η ιατρική ομάδα της +πλευσης επί δύο ημέρες λειτούργησε τα ιατρεία της τόσο στο πολυδύναμο περιφερειακό κέντρο όσο και στις αίθουσες των σχολείων του Άη Στράτη, πραγματοποιώντας εκατοντάδες δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις 11 διαφορετικών ειδικοτήτων σε πάνω από 90 άτομα, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς μόνιμους κατοίκους του Άη Στράτη.

Παράλληλα, ελήφθησαν 70 δείγματα αίματος για αιματολογικές εξετάσεις που στάλθηκαν στα κατάλληλα εργαστήρια προκειμένου να αναλυθούν να τα αποτελέσματα να επιστραφούν στους κατοίκους.

Τέλος, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε ειδικό σημείο κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων στην καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να παραληφθούν και αναλυθούν από ειδικούς επιστήμονες.

Όλες οι δράσεις της +πλευσης στον Άη Στράτη ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία απόκλιση από τον αρχικό προγραμματισμό, επαναβεβαιώνοντας την εμπειρία των εθελοντών στην αποτελεσματική προσφγορά έργου στα ακριτικά και απομακρυσμένα νησιά.

Ήδη, το μυαλό όλων είναι στην εκδήλωση της 24ης Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και στην συνέχιση της προετοιμασίας για τον 4ο διάπλου της +πλευσης, την Άνοιξη του 2017, που θα μας πάει σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Ψέριμο, Τέλενδο και Λειψούς.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Με προορισμό τον άνθρωπο

Κι όμως τα φουσκωτά μπορούν να «πιάσουν» ακόμη και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αν είναι για καλό σκοπό! Και η εκδήλωση ενημέρωσης για τις δράσεις της +πλευσης «Με προορισμό τον άνθρωπο», λίγες ημέρες μετά την επιστροφή από την φθινοπωρινή εξόρμηση στον Άη Στράτη, είχε και το στόχο, και το περιεχόμενο, και το αποτέλεσμα.

Παλιοί, νέοι και υποψήφιοι χορηγοί, νυν εθελοντές και μελλοντικοί συνεργάτες βρέθηκαν για μία βραδιά στους συνεδριακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής, που ευγενικά τους χορήγησε στην +πλευση, προκειμένου να ακούσουν αναλυτικά αυτά που διαφοροποιούν την +πλευση στον εθελοντισμό στο Αιγαίο, να ζ’ήσουν από κοντά όσα αισθάνονται και εισπράττουν οι νησιώτες, να μάθουν για τα οφέλη σε επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Η προετοιμασία της αίθουσας ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, πολλές ώρες πριν την επίσημη έναρξη. Μαζί μας εργάστηκε και το τεχνικό προσωπικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προκειμένου η φωνή μας να ακούγεται τέλεια και να προβληθεί σωστά το οπτικοακουστικό υλικό μας.

Η προσέλευση ξεκίνησε νωρίς και η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής γέμισε με κόσμο που ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί περισσότερα για την +πλευση, τις δράσεις της, την ιδιαίτερη προσέγγισή της προς τον εθελοντισμό τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και υλοποίησης έργων.

Διάφανο περιβάλλον, εγγύηση 100% επένδυσης κεφαλαίων και πολυετής τεχνογνωσία

Ο κ.Βασίλης Αθανασίου, ιδρυτικό μέλος της +πλευσης και εθελοντής με πολυετή εμπειρία προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου, ήταν αυτός που άνοιξε τις ομιλίες, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά δράσης και λειτουργίας της +πλευσης, που με το διάφανο περιβάλλον που παρουσιάζει καθιστά σαφές στους χορηγούς ότι τα κεφάλαια που θα προσφέρουν να μετατραπούν σε έργα μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έργα τα οποία η +πλευση εντοπίζει και επιλέγει αφουγκραζόμενη τα νησιά, συνεργαζόμενη με τους φορείς, ελέγχοντας την δυνατότητα υλοποίησης και τη βιωσιμότητά τους μετά από αυτή.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά να συμβάλλουμε» στην βελτίωση της ζωής των ακριτών μας, όπως υπογράμμισε, παραθέτοντας χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα». Της εμπειρίας δηλαδή που που είναι απαραίτητη για να αντιληφθεί ένας κάτοικος των αστικών κέντρων τις τόσο διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες της καθημερινότητας στα απομονωμένα νησιά της Ελλάδας.

Αυτές τις ίδιες συνθήκες που διατηρούν αναλλοίωτα στους κατοίκους τα χαρακτηριστικά της φιλοξενίας, της εγκαρδιότητας, της ειλικρινούς ανταπόκρισης στην προσπάθεια που κάνουν οι εθελοντές και τους χαρίζουν ανεκτίμητες και αναντικατάστατες στιγμές και αναμνήσεις.

Εθνικός σκοπός να μείνουν ζωντανές οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος με το ιδιαίτερο χάρισμά του στο λόγο κατέστησε σαφές το πόσο τεράστια ανάσα για τους δήμους των μικρών και απομονωμένων νησιών, που είναι δέσμιοι της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και της γραφειοκρατίας, είναι η υλοποίηση έργων από την +πλευση, παράλληλα με τις δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

«Κάθε φορά που έρχεται το μαγικό email της +πλευσης για τη λίστα με τα αιτήματα, αρχίζω να ονειρεύομαι», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λειψών, για να γίνει αντιληπτή η δυνατότητα που παρέχουν τα έργα στην ουσιαστική άσκηση του ρόλου που του ανέθεσαν οι κάτοικοι. «Μας δίνετε ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στην άρση της απομόνωσης, την καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας φροντίζουν, νοιάζονται και βοηθούν έμπρακτα».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός, να μείνουν ζωντανές οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών ώστε να μην αμφισβητείται από κανέναν» η ελληνικότητά τους, τόνισε ο κ.Μάγγος, θυμίζοντας τα λόγια ενός πρώην πρωθυπουργού, πώς «το Αιγαίο μας μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι και μονάκριβο».

Όχημα μεταφοράς των πλέον σύγχρονων προγραμμάτων στα νησιά

Τρίτη ομιλήτρια ήταν η Κλώντια Καρύδη-Μπενοπούλου, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, έναν από τους ιστορικότερους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα με πολύχρονη και ποικίλη δράση στα προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μπεχράκη και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το οποίο υλοποιείται σε όλα τα νησιά όπου δραστηριοποιούνται οι εθελοντές της +πλευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ.Καρύδη-Μπενοπούλου στη δυνατότητα διεύρυνσης των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης μαθητών και σπουδαστών από το Κολλέγιο, τονίζοντας ότι η σύμπραξη των ανθρώπων και των δυνάμεων που επιθυμούν να συνεισφέρουν από κοινού μπορεί να αναβαθμίσει καθοριστικά το επίπεδο της ζωής των κατοίκων στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας.

Πρότεινε μάλιστα την δημιουργία συνεργιών με τα σχολεία των νησιών, σημειώνοντας ότι τα παιδιά πολύ γρήγορα αναπτύσσουν εξαιρετικές σχέσεις καθώς έχουν τους δικούς τους κώδικες και εκτίμησε ότι με πολύ χαρά μαθητές του Κολλεγίου και των εκπαιδευτικών φορέων του θα επισκεπτόντουσαν αυτά τα νησιά.

Δίνεται η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αφήσει πραγματικό έργο

Τη σκυτάλη πήρε ακολούθως ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος είπε πως το συναίσθημα των κατοίκων του νησιού για την προσφορά της +πλευσης «δεν μπορεί να αποδοθεί με λέξεις, η αγάπη, η εκτίμηση, η ευγνωμοσύνη … το σπίτι μας είναι το σπίτι σας, το νησί μας είναι το νησί σας». Κάθε δήμαρχος που σέβεται και αγαπά τους κατοίκους του πρέπει να κάνει τη ζωή τους όσο καλύτερη γίνεται, ευχάριστη, ασφαλή, αλλά και να προετοιμάσει το νησί για την θερινή σεζόν … ενώ υπάρχει η καλή διάθεση, οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν ανυπέρβλητες, το περιβάλλον ζοφερό», όπως είπε.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 70%, οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, χωρίς μηχανικούς, υπαλλήλους για να εκμεταλλευτούν προγράμματα ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος κάνει και τον μηχανικό, τον πυροσβέστη, τον τραυματιοφορέα, τον οδηγό όλων των οχημάτων, τον ψυχολόγο και πολλά άλλα, όπως είπε ο δήμαρχος Σικίνου.

«Ζητάμε βοήθεια και στήριξη από παντού, αυτή τη βρήκαμε πολλές φορές σε εσάς», για έργα όπως το γήπεδο, την παιδική χαρά, τον εξοπλισμό του σχολείου, ακόμη και για να λυθεί το σημαντικό θέμα της μεταφοράς ασθενών στο νησί, είτε προς το ελικόπτερο είτε το πλοίο είτε απλώς το ιατρείο, ανέφερε ο κ.Μαράκης. «Είστε παράδειγμα προς μίμηση, ελπίζω και άλλοι χορηγοί να προσφέρουν αγάπη και έργο, που είναι για εμάς σωτήριο».

Πολύ αποδοτικότερες ιατρικές υπηρεσίες και κρίσιμα επιστημονικά συμπεράσματα

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τον αγγειοχειρουργό και μέλος του ΔΣ της +πλευσης Αντώνη Ψαρουδάκη, ο οποίος ξεκίνησε σημειώνοντας προς το ακροατήριο πόσο διαφορετικό είναι απλώς να νιώσει κάποιος μία αδιαθεσία, όταν είναι σε πόλη και σε ένα μικρό νησί. Με κάποιο ιδιωτικό όχημα ή μέσο μεταφοράς, από το πρωί μέχρι το βράδυ περνάμε δίπλα από εκατοντάδες ιατρεία, δεκάδες ιατρικά εργαστήρια, πολλά νοσοκομεία … ο κάτοικος του νησιού πρέπει να προγραμματίσει από πριν ένα δαπανηρό ταξίδι πολλών ημερών, μέχρι να φτάσει σε εξειδικευμένο γιατρό ή εργαστήριο, πριν επιστρέψει στην κατοικία του, όπως υπογράμμισε.

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, ο εθελοντισμός στο Αιγαίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων, που ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται στη θάλασσα για να προσφέρουν, να ανατρέψουν συνθήκες όπως αυτή που οι εθελοντές προ εβδομάδων συνάντησαν στον Άη Στράτη και αναγκάζουν οικογένεια με παιδί που το έχει ανάγκη να μετακομίζει επί χρόνια στην Αθήνα για πέντε μήνες.

Παράλληλα, αυτή η ομαδική παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού δίνει τη δυνατότητα αμεσότερων αποτελεσμάτων, καθώς γίνονται ταχύτατα πολλές εξετάσεις που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι ο εξεταζόμενος να βρει το χρόνο να τις πραγματοποιήσει, όπως υπενθύμισε. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής κρίσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων από τη μελέτη των εξετάσεων, όπως στην περίπτωση των σημαντικών ποσοστών θυρεοειδίτιδας που αποκάλυψαν τα ευρήματα των ακτινολόγων της +πλευσης στον Άη Στράτη, από εξετάσεις που αν είχαν κάνει μεμονωμένα οι κάτοικοι σε άλλα σημεία δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την αποκάλυψη.

Η +πλευση «άκουσε» τα αιτήματα των νησιών και τα μεταφέρει στους χορηγούς

Μετά τις ομιλίες, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα που η +πλευση έχει μέχρι σήμερα συλλέξει, προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση των σχετικών έργων που θα επιλεγούν, στον 4ο Διάπλου την Άνοιξη του 2017.