Φροντίζουμε τα νέα χαμόγελα στην Κίμωλο, αλλά και τις γυναίκες που τα φέρνουν!

//Φροντίζουμε τα νέα χαμόγελα στην Κίμωλο, αλλά και τις γυναίκες που τα φέρνουν!

Ακούσαμε την καρδιά του επόμενου κατοίκου της Κιμώλου, είδαμε από κοντά την μικρή που πέρυσι ήταν ακόμη στην κοιλιά της μητέρας της, αλλά και μάθαμε ότι η δράση μας στην παροχή υπηρεσιών προληπτικής υγείας βοήθησε μία ακόμη κάτοικο να είναι σήμερα υγιής.

Δύο από τις επισκέψεις στον γυναικολόγο της +πλευσης ήταν αυτές που χρωμάτισαν την φετινή παρουσία μας στην Κίμωλο, στο πλαίσιο του Διάπλου του Απόλλωνα, καθώς και η ενημέρωση για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός προβλήματος που εντοπίσαμε πέρυσι.

Στην πρώτη από αυτές, εξετάστηκε μία έγκυος οκτώ μόλις εβδομάδων, έγινε υπέρηχος όπου ακούσαμε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου, ενώ δόθηκαν και οδηγίες προκειμένου να εξελιχθεί με τον πλέον ομαλό τρόπο η εγκυμοσύνη.

Στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο της Κιμώλου, όπου στεγάστηκε το γυναικολογικό ιατρείο, πέρασε να μας επισκεφτεί και μία γνώριμη παρουσία: μία κάτοικος που πέρυσι είχε εξεταστεί όντας έγκυος επτά μηνών, ήρθε μαζί με την 10 μηνών κόρη της. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να δούμε από κοντά το παιδί που πέρυσι παρακολουθήσαμε μέσω των υπέρηχων.

Η αξία της προληπτικής ιατρικής και των υπηρεσιών που παρέχουμε επιβεβαιώθηκε από την πληροφορία ότι άλλη κάτοικος του νησιού, στην οποία πέρυσι ο γυναικολόγος της +πλευσης εντόπισε μέσω του τεστ ΠΑΠ προκαρκινική αλλοίωση, χειρουργήθηκε και είναι υγιής.

Φέτος, συνολικά 15 γυναίκες επισκέφτηκαν τον γυναικολόγο της ομάδας και ελήφθησαν τεστ ΠΑΠ.

Ξεκινώντας την ημέρα, πρώτοι έπιασαν δουλειά οι εθελοντές του τμήματος αιμοληψιών, συλλέγοντας δείγματα από τους κατοίκους. Τα δείγματα αυτά συσκευάστηκαν κατάλληλα και προωθήθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια ανάλυσης, προκειμένου τα αποτελέσματα, αφού αξιολογηθούν από τους γιατρούς της +πλευσης, να επιστραφούν στους κατοίκους μέσω των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων.

Λίγο αργότερα, στις γραμματείες των ιατρείων που είχαν στηθεί στο Αφεντάκειο Γηροκομείο και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται κάτοικοι, προκειμένου να εξεταστούν.

Όλοι οι γιατροί της +πλευσης, συνολικά 18 ειδικότητες, υποδέχθηκαν τους νησιώτες και κάλυψαν τις ανάγκες τους για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάστηκαν και μικροεπεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.

Πολλή δουλειά είχε και η παιδίατρος της ομάδας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα παιδιά του νησιού που προσήλθαν.

Σε μία περίπτωση, παθολόγος και καρδιολόγος της +πλευσης εξέτασαν κατ’ οίκον ασθενή που δεν είχε την δυνατότητα να προσέλθει στα ιατρεία.

Συνολικά στην Κίμωλο εξετάστηκαν 152 κάτοικοι (πραγματοποιήθηκαν 363 διαφορετικές εξετάσεις) και συλλέχθηκαν 47 δείγματα αίματος, πριν οι εθελοντές συγκεντρώσουν ξανά τα υλικά και τον εξοπλισμό των ιατρείων για να φορτωθεί στα φουσκωτά της ομάδας.

Την ώρα που οι γιατροί και οι άλλοι εθελοντές του ιατρικού τμήματος της  ομάδας εξυπηρετούσαν τους κατοίκους, στα σχολεία του νησιού παραδόθηκε ηλεκτρονικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός και υλικά.

Οι μικρότεροι είχαν την ευκαιρία να παίξουν στο κυνήγι θησαυρού που οργάνωσε η +πλευση στους δρόμους του οικισμού.

Νωρίς το απόγευμα, οι εθελοντές και ο εξοπλισμός τους ήταν στο ντόκο, προκειμένου να επιβιβαστούν στα φουσκωτά της +πλευσης με προορισμό την Σίκινο.

2018-05-06T14:28:32+00:00 27 Απριλίου 2018|