Διάπλους 2017: Ακόμη έντεκα ημέρες προσφοράς στο Αιγαίο

//Διάπλους 2017: Ακόμη έντεκα ημέρες προσφοράς στο Αιγαίο

Tα παιδιά και οι γυναίκες των ακριτικών και απομονωμένων νησιών βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού διάπλου της +πλευσης, τις έντεκα ημέρες που τα ισάριθμα φουσκωτά και οι πάνω από 60 εθελοντές διέσχισαν 400 ναυτικά μίλια για να προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, έργα υποδομής και να οργανώσουν ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Στα εννέα νησιά που επισκέφτηκαν οι εθελοντές και τα φουσκωτά της +πλευσης κατά τη διάρκεια του Διάπλου 2017, εξετάστηκαν πάνω από 650 κάτοικοι των ακριτικών και απομονωμένων νησιών του Αιγαίου, σε πολλές περιπτώσεις με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που μετέφερε μαζί της η ιατρική ομάδα. Ιδιαίτερη χαρά μας έφερε η εξέταση του συνόλου των παιδιών στους Λειψούς αλλά και η μεγάλη προσέλευσή τους στα ιατρεία μας στα υπόλοιπα νησιά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν ξεχάσαμε και τους κατοίκους που δεν μπορούσαν να έρθουν στα ιατρεία, σχολεία, πνευματικά κέντρα και άλλους χώρους όπου στήσαμε ιατρεία. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 επισκέψεις κατ’ οίκον από κλιμάκια γιατρών με τον εξοπλισμό τους και της ομάδας αιμοληψίας, ενώ σε μία περίπτωση πραγματοποιήθηκε και χειρουργικός καθαρισμός σε χρόνια κατακεκλιμένο ασθενή.

Οι αιμοληψίες συνολικά έφτασαν τις 350 και τα δείγματα αίματος εστάλησαν στα συνεργαζόμενα με την +πλευση εξειδικευμένα εργαστήρια για ανάλυση (CLINITEST – ΚΛΕΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ στη Μήλο, BIOMED ΙΚΕ – Ε ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Γ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΙΚΕ στη Σάμο, A2Z SOLUTIONS – ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Διαγνωστικό Κέντρο στο Μοσχάτο), ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν από τους γιατρούς μας και τα συμπεράσματα να επιστραφούν στους κατοίκους μέσω των τοπικών αγροτικών γιατρών.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και για τα δεκάδες τεστ Παπ που έγιναν σε πάνω από τις μισές γυναίκες που εξέτασε ο γυναικολόγος της +πλευσης, σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ και το κυτταρολογικό της εργαστήριο.

Επίσης, σε Λειψούς και Πάτμο και με τη συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και την ευγενική χορηγία της ELPEN, λειτούργησε η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου, δίνοντας την ευκαιρία δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού σε δεκάδες γυναίκες των δύο αυτών νησιών.

Η φροντίδα μας για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας περιέλαβε και φέτος την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, με ειδικές παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους των κινδύνων του καπνίσματος, στο πλαίσιο του Smoke Free Greece που υποστηρίζει το Ίδρυμα Μπεχράκη.

Ενισχύσαμε την Παιδεία και τον Πολιτισμό

Η φροντίδα μας εστίασε επίσης, όπως κάθε χρονιά, στα παιδιά των νησιών, τους κατοίκους που στο μέλλον θα συνεχίσουν να κρατούν ζωντανές με την καθημερινή τους δουλειά και δράση τις τοπικές κοινότητες.

Στην προσπάθειά μας συνέβαλαν φέτος με μοναδικό τρόπο δύο κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, που βρέθηκαν δίπλα μας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας και η κάτοχος πολλών χρυσών μεταλλείων σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης, με παρουσία σε τρεις Ολυμπιάδες, Βασιλική Μιλλούση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της +πλευσης και βρέθηκαν σε Ηρακλειά και Σχοινούσα, όπου και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε μικρούς και μεγάλους για την αξία της σκληρής δουλειάς, την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και κατάκτηση στόχων, με ωριμότητα και σεμνότητα που συγκίνησε όλους μας.

Δώσαμε τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις δυνατότητές τους μέσα από τη συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, που προσέφερε διαδικτυακή πρόσβαση στα βοηθήματα και τις σημειώσεις σειράς μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου), αλλά και τη δυνατότητα παροχής υποτροφιών σε μαθητές που οι καθηγητές τους θεωρούν ότι αξίζουν να καλλιεργήσουν περαιτέρω και πιο μεθοδικά τις δεξιότητές τους, μέσω της συμμετοχής στα θερινά camp που οργανώνει.

Δεν ξεχάσαμε επίσης την σημασία της διασκέδασης και οργανώσαμε παιχνίδια με κυνήγι θησαυρού στους οικισμούς όπου βρεθήκαμε, με αναφορές στα τοπικά ορόσημα και σημαντικά σημεία.

Επίσης, παρουσιάσαμε παραστάσεις θεάτρου σκιών για τους μικρότερους φίλους μας (που μερικές φορές παρακολούθησαν μαζικά και οι μεγάλοι), σε συνεργασία με τον θίασο Σκιές και Γέλια του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου. Η διατήρηση της παράδοσης του ελληνικού θεάτρου σκιών συνοδεύτηκε με εργαστήρι κατασκευής φιγούρων, στο οποίο ο ίδιος δίδαξε στα παιδιά την διαχρονική τους εξέλιξη και τους βασικούς κανόνες για τη δημιουργία τους.

Τέλος, με τους πόρους που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές μέσα από τις δραστηριότητες της +πλευσης αλλά και την επιπλέον ενίσχυση των χορηγών μας, προσφέραμε εκατοντάδες κιβώτια με ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα στα σχολεία.

Συνεχίσαμε την δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών

Όπως κάθε χρόνο, συνδυάσαμε τις αμιγώς ιατρικές υπηρεσίες με την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τα νησιά μας σε ευρύ φάσμα τομέων, από τις υποδομές ως τον πολιτισμό και από τον ιατρικό εξοπλισμό ως την Παιδεία.

Στη Σίκινο, με την προσθήκη πλωτής προβλήτας για να αυξηθεί το δυναμικό του λιμανιού, με την ευγενική χορηγία που παρείχε η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Σε όλα τα σχολεία των νησιών, εγκαταστήσαμε ειδικούς «ψύκτες» αφαλατωτές για να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί πρόσβαση σε κρυστάλλινα καθαρό νερό, με την ευγενική χορηγία της COLGATE PALMOLIVE.

Στην Ηρακλειά, ενισχύσαμε με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό το αγροτικό ιατρείο, με την ευγενική χορηγία της ELPEN.

Στους Λειψούς, δημιουργήσαμε ένα γήπεδο 5Χ5 μέσα στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του νησιού, χάρη στην ευγενική χορηγία της Οικογένειας Ντάβου.

Στη Σχοινούσα, προσθέσαμε μία βιβλιοθήκη στο σχολείο με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Ψυχογιός και την έμπρακτη υποστήριξη του BU Alumni.

Στη Σίκινο, προσφέραμε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου κορυφαίας ποιότητας εξοπλισμό για να καλύψει κάθε ανάγκη του νησιού, με την ευγενική χορηγία της STANLEY – BLACK & DECKER.

Επίσης στη Σχοινούσα, με ίδιους πόρους δωρίσαμε καινούργιους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων για να είναι πεντακάθαρο το νησί και φέτος.

Οι χορηγοί μας, με τις μεγάλες ή μικρότερες οικονομικές ή άλλες συνεισφορές τους, βοήθησαν και φέτος καθοριστικά την +πλευση στην προσπάθειά της να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους των ακριτικών και απομονωμένων νησιών της Ελλάδας. Τους ευχαριστούμε, σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο μας.

 

2017-06-26T14:49:04+00:00 26 Ιουνίου 2017|