Κλ.Καρύδη-Μπενοπούλου: Να διευρύνουμε τις υποτροφίες αγκαλιάζοντας και νέους ανθρώπους από τα νησιά

//Κλ.Καρύδη-Μπενοπούλου: Να διευρύνουμε τις υποτροφίες αγκαλιάζοντας και νέους ανθρώπους από τα νησιά

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας είναι εξ αρχής μαζί με την +πλευση, θα θέλαμε να διευρύνουμε το φάσμα υποτροφιών και οικονομικής ενίσχυσης για να αγκαλιάσουμε και νέους ανθρώπους από τα νησιά, είπε η κ. Κλώντια Καρύδη – Μπενοπούλου, αντιπρόεδρος αρμόδια για τα Public Affairs, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση της +πλευσης «Με προορισμό τον άνθρωπο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η κ.Καρύδη-Μπενοπούλου αρχικά ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και συνεχάρη τους εθελοντές της +πλευσης για το έργο που προσφέρουν, ενώ «ομολόγησε» ότι η ίδια δεν είχε μέχρι τώρα συμμετάσχει σε κάποια από τις εξορμήσεις της +πλευσης, πριν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

«Νιώθω πολύ μεγάλη συγκίνηση με όλα αυτά που ακούω από τους ομιλητές και βλέπω στις φωτογραφίες, πολύ μεγάλη χαρά που μπορώ να είμαι κομμάτι της αποψινής βραδιάς. Νιώθω οικεία και θα εξηγήσω γιατί.

Σήμερα, βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, ενός μεγάλου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Το σχολείο μας έχει μία πλούσια και περήφανη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε το 1875, στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.

Σήμερα, αποτελείται από τρεις ακαδημαϊκές βαθμίδες, το Γυμνάσιο-Λύκειο Pearce (ένα ελληνικό σχολείο), τα προπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου του Deree (όπου τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά), καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο του Deree όσο και του Alba (με μαθήματα επίσης στα αγγλικά).

Το γραφείο Public Affairs έχει υπό το συντονισμό του, μεταξύ άλλων, και τις εργασίες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας μόλις το 2016, στις αρχές του χρόνου, συνεχίζοντας ένα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει από το 2010 με το ίδρυμα του Γ. Μπεχράκη στη Βοστώνη, σε συνεργασία αρχικά με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Με την οικονομική ενίσχυση που συνεχίζει να έχει από το ίδρυμα Γ. Μπεχράκη, το Ινστιτούτο έρχεται σήμερα να ενισχύσει το έργο του Κολλεγίου, ένα κοινωνικό έργο και αξίες που, πιστεύουμε, πρεσβεύουν και εξυπηρετούν τους ίδιους στόχους.

Επιτρέψτε μου να πω λοιπόν αρχικά δύο λόγια όχι τόσο για το ακαδημαϊκό όσο για το κοινωνικό προφίλ του Κολλεγίου μας.

Το motto μας, από την ίδρυση του σχολείου μας πριν από 141 στη Σμύρνη, ήταν «Να υπηρετείς και να μην υπηρετείσαι». Αυτό το motto καθόριζε από την αρχή και συνεχίζει να καθορίζει μέχρι τις μέρες μας τη φιλοσοφία και τις αξίες που μας διέπουν και σηματοδοτούν την πορεία μας μέσα στα χρόνια. Αυτό είναι που προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά μας από την πρώτη ημέρα που έρχονται στο σχολείο μας, στην Α΄ Γυμνασίου.

Οι εθελοντικές μας δράσεις ήταν πάντα και συνεχίζουν να είναι πολλές και ποικίλες και σε εθνικό επίπεδο.

Μέσα από την υποστήριξη μεγάλου αριθμού άλλων φιλανθρωπικών ή μη κερδοσκοπικών φορέων και οργανισμών, με εθελοντικές δράσεις των μαθητών και των σπουδαστών μας σε πολλά επίπεδα, όπως και του προσωπικού μας, άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες, αλλά πάντοτε με αγάπη και σεβασμό.

Με προσφορά ενός μεγάλου μέρους υποτροφιών για σπουδές σε άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.

Επίσης, με την υποστήριξη που παρέχουμε σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής, όπου λειτουργούμε από το 1965.

Όλα αυτά γίνονται με τη συμμετοχή πολλών από τα μέλη της μεγάλης οικογένειας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, που αποτελείται αυτή τη στιγμή από τους περίπου 5.000 μαθητές και σπουδαστές και στις τρεις βαθμίδες, από τα 600 μέλη του προσωπικού (καθηγητές και διοικητικούς), από τις οικογένειες όλων μας και τους συνεργάτες του σχολείου μας, ακόμη και από τους 52.000 απόφοιτους, που σήμερα ζουν και εργάζονται σε όλο τον κόσμο -και πολλοί από αυτούς παρέχουν τη στήριξή τους και μέσα από την ιδιότητα του αποφοίτου.

Και βεβαίως, με τη στήριξη και έμπνευση που παίρνουμε από τα 25 άτομα που αποτελούν το Συμβούλιο των Επιτρόπων (Board of Trustees), άτομα που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, το ανώτατο όργανο διοίκησης του Κολλεγίου, που και αυτά συμβάλλουν με τον τρόπο τους και με την χρηματική υποστήριξή τους επίσης, γιατί είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν ανήκουμε σε κάποιον ιδιοκτήτη. Είναι μία λεπτομέρεια που δεν είναι ακόμα ευρέως κατανοητή στην ελληνική κοινωνία.

Βασικός μας στόχος πάνω από όλα παραμένει η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, προκειμένου να γίνουν ολοκληρωμένοι, συνεπείς, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του κόσμου και, παράλληλα, να μην επιτρέψουμε τυχόν έλλειψη πόρων κάποιου από τους μαθητές μας να του αφαιρέσει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του. Είμαστε εκεί, κοντά στους φοιτητές μας για να τους βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ακόμη και όταν τυχόν αντιμετωπίζουν κάποια οικονομικά προβλήματα.

Σήμερα, περίπου το 50% των μαθητών και σπουδαστών μας παίρνει κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση από το σχολείο και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό. Για να γίνει ακόμη καλύτερα αντιληπτό, το 93% αυτών που ζητούν κάποια οικονομική ενίσχυση την λαμβάνουν. Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε σε θέση, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές να μπορούμε να την παρέχουμε.

Τα τελευταία έξι χρόνια, τα αιτήματα που έχουμε για οικονομική ενίσχυση έχουν τετραπλασιαστεί και ενδεικτικά, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε αφιερώσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ για οικονομική ενίσχυση φοιτητών και σπουδαστών.

Μετά την σημερινή βραδιά, ελπίζω προσωπικά και θα το μεταφέρω στους συναδέλφους μου και τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου, μέρος αυτών των πόρων να μπορούν να πάνε κάποια στιγμή και σε νέους από τα ακριτικά νησιά.

Έχουμε ήδη θεσπίσει κάποιες υποτροφίες που ανταποκρίνονται σε ανάγκες κάποιων περιοχών, αυτά τα νησιά ωστόσο δεν είναι προς το παρόν μέσα σε αυτές. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε, σε συνεργασία με τους δημάρχους, κάποια τέτοια προγράμματα.

77

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας τώρα, έχει την τιμή και την χαρά να είναι ένας από τους συνεργαζόμενους φορείς της +πλευσης από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα και έχει λάβει μέρος σε όλες τις εξορμήσεις. Πιστεύουμε και εμείς, όπως η +πλευση, στη σύμπραξη των ανθρώπων και των δυνάμεων που επιθυμούν να συνεισφέρουν όλοι μαζί, από κοινού, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το βιοτικό και το κοινωνικό επίπεδο των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα νησιά.

Η συνεργασία με την +πλευση ήταν αρχικά μέσα από το ερευνητικό εργαστήριο του Γ.Μπεχράκη και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σήμερα, συνεχίζεται με τους ίδιους ανθρώπους κάτω από την ομπρέλα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. Όπως ίσως γνωρίζετε, λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή πνευμονολόγου Παν.Μπεχράκη.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα και ιδίως στους νέους ανθρώπους, μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που οργανώνει κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις-επισκέψεις σε σχολεία τριών πόλεων (κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Τεγαία), έρευνα και επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές ποικιλίας θεμάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, οργάνωση συνεδρίων, αλλά και παραγωγή πολύτιμου υλικού, που πάντα διανέμεται δωρεάν.

Όπως είδατε και στις φωτογραφίες, το Ινστιτούτο συμβάλλει στις δράσεις της +πλευσης παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και την κλινική εξέταση για τους κατοίκους των νησιών, μέσα από το πνευμονολογικό ιατρείο, καθώς και τη σπιρομέτρηση που παρέχει.  

Ασθενείς που τυχόν έχουν ένδειξη λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής παραπέμπονται για περαιτέρω δωρεάν εξετάσεις και πλήρη έλεγχο στο ερευνητικό εργαστήριο του Γ.Μπεχράκη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σε κάθε καπνιστή ασθενή στα νησιά παρέχονται εξατομικευμένες συμβουλές, ανάλογα με την περίσταση, σχετικά με την αιτία της νόσου που έχει σχέση με το κάπνισμα, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των κινήτρων για να το διακόψει και δίνονται συμβουλές για τη διαδικασία και τα διαθέσιμα μέσα απεξάρτησης.

Επιπλέον, σε όλους τους ασθενείς φροντίζουμε να τονίζουμε τη σημασία ενός υγιεινού προτύπου καθημερινής ζωής και της πρόληψης, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό στα νησιά μας.

Παράλληλα με τις επισκέψεις αυτές το Ινστιτούτο πραγματοποιεί προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα στα παιδιά των εκεί σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια).

Σε κάθε παρέμβαση, στους μαθητές διατίθεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό και φροντίζουμε επίσης και προσπαθούμε προτού επισκεφτούμε κάποιο νησί να έρθουμε, μέσω των δημάρχων, σε επαφή με τα σχολεία, ώστε να μπορέσουμε πιθανώς να συνεισφέρουμε λίγο παραπάνω και σε υποδομές και τεχνικό εξοπλισμό που τυχόν χρειάζονται. Ο κ.Μπεχράκης και η ομάδα του πιστεύουν ακράδαντα ότι η υποστήριξη και προστασία των ακριτικών μας νησιών είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση, ένα θέμα άκρως ανθρωπιστικό.

Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να προβλέψει και να καλύψει τις ανάγκες όλων. Γι’ αυτό και χρειάζεται η δική μας αφύπνιση, συνεργασία, πρωτοβουλία, μέσα από πράξεις και ενέργειες που είναι συνεργατικές όπως αυτή της +πλευσης.

Εμείς από την πλευρά μας τόσο ως Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας όσο και ο ευρύτερος ακαδημαϊκός χώρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Κλείνοντας -και επειδή είναι η ημέρα τέτοια- θέλω να πω ότι ως Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και τηρώντας τις παραδόσεις σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών, το Thanksgiving. Δεν ξέρω αν όλοι γνωρίζετε αυτή τη γιορτή που για τους Αμερικάνους είναι πολύ σημαντική, με πολύ μεγάλο συμβολισμό, που ταιριάζει θεωρώ στο πνεύμα της σημερινής εκδήλωσης.

Κατ’ αρχάς γιατί μας δίνει μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε και να αισθανθούμε ευλογημένοι για όσα καλά έχουμε, ιδίως εμείς σε αυτή την αίθουσα σήμερα, να καταλάβουμε πόσο προνομιούχοι είμαστε.

Δευτερευόντως για να μας δώσει μία ευκαιρία, αν μπορώ να το πω,να γιορτάσουμε και μαζί σήμερα, τη δυνατότητα που έχουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα νησιά.

Θέλω να συγχαρώ άλλη μία φορά από την καρδιά μου όλους τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, όλους τους όμορφους ανθρώπους της +πλευσης που γνώρισα σήμερα και να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους δημάρχους για τη δύναμη που έχουν και το έργο που επιτελούν.

Και ελπίζω και παρακαλώ να είμαι στην επόμενη εξόρμηση της +πλευσης. Ευχαριστώ πάρα πολύ», κατέληξε η κ.Καρύδη-Μπενοπούλου.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις, η ίδια υπογράμμισε ότι «οι υποτροφίες προσφέρουν έναν τρόπο να έχουμε κάποιες συνέργειες με ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν και δεν έχουν τη δυνατότητα.

Διαθέτουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα υποτροφιών και οικονομικής ενίσχυσης. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το διευρύνουμε αγκαλιάζοντας και νέους ανθρώπους από τα νησιά, εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως για τις πανεπιστημιακές σπουδές η αγγλική γλώσσα.

Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στις φοιτητικές εστίες που διαθέτει το κολλέγιο, ως κομμάτι της υποτροφίας, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σχολείο.

Αυτός είναι ο ένας τρόπος και είμαι στη διάθεσή σας και εγώ και οι πιο αρμόδιοι από μένα συνάδελφοι στο σχολείο να το να το συζητήσουμε ξεχωριστά.

Ο άλλος τρόπος συνέργειας είναι η συνεργασία μεταξύ παιδιών. Τα παιδιά έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Το σχολείο μας ενθαρρύνει κάθε τέτοια δράση και πρωτοβουλία των παιδιών.

Έχουμε συνεργασίες με παιδιά άλλων σχολείων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Η τεχνολογία βοηθάει πολύ για να γίνει π.χ. μία ομαδική εργασία μέσω διαδικτύου, είναι πολύ εύκολο, πολύ απλό και τα παιδιά πολύ εύκολα βρίσκουν τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους. Και τα παιδιά μας είναι εκπαιδευμένα και θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις. Με πολλή χαρά, ομάδες φοιτητών ή μαθητών μπορούν κάποια στιγμή -μάλλον καλοκαιρινή- να επισκεφτούν το όποιο νησί».

Εμφανίστηκε μάλιστα θετική και στο ενδεχόμενο κοινών δράσεων με τη +πλευση, καθώς όπως είπε «τέτοιες ομάδες ανά πάσα στιγμή υπάρχουν έτοιμες και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Υπάρχουν ειδικές ομάδες φοιτητών που δραστηριοποιούνται μέσα από κάποιο κλαμπ, το οργανώνουν οι ίδιοι και ψάχνουν ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, ομάδα εθελοντών μας επισκέφτηκε τοπικό σχολείο στα Τρίκαλα, μέσω του δημάρχου, αλλά και ένα κέντρο προσφύγων, ενώ προσέφερε και εθελοντική εργασία, αναμείχθηκαν με τα παιδιά, έκαναν δημιουργική απασχόληση, πολλά άλλα.

Είμαστε πολύ εκπαιδευμένοι και έχουμε μεγάλη θέληση να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις», κατέληξε.

71

2017-02-01T20:07:43+00:00 7 Ιανουαρίου 2017|