Φ.Μάγγος, δήμαρχος Λειψών: Kάθε φορά που έρχεται το μαγικό email της +πλευσης αρχίζω να ονειρεύομαι

//Φ.Μάγγος, δήμαρχος Λειψών: Kάθε φορά που έρχεται το μαγικό email της +πλευσης αρχίζω να ονειρεύομαι

Τα χρήματα των χορηγών εδώ πιάνουν τόπο, υπάρχει εθνικός σκοπός, να κρατηθούν ζωντανά τα ακριτικά νησιά για να μην μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της +πλευσης «Με προορισμό τον άνθρωπο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

76

«Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, αλλά και να συγχαρώ τους διοργανωτές, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, όσο και για την άψογα εκτελεσμένη αποψινή βραδιά», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μάγγος.

«Όταν ο πρόεδρος και τα μέλη της +πλευσης μου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διοργανώσουν αυτή τη βραδιά, ένιωσα πάρα πολύ όμορφα, για δύο λόγους. Ο ένας γιατί ήθελα να σας ευχαριστήσω δημόσια και έξω από το νησί μου, μπροστά σε όλους εσάς, για το πολύτιμο έργο που έχετε προσφέρει στους κατοίκους -όχι μόνο των Λειψών αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμάς.

Θέλω να σας μεταφέρω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, για τη  εθελοντική προσφορά αγάπης και για τα κύματα ανθρωπιάς με την οποία μας πλημμυρίζετε, κάθε φορά που συμπλέετε στο φιλόξενο και όμορφο νησί μας.

Έρχεστε εκεί που ο αρτηριοσκληρωτικός και δύσκαμπτος κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί, ή δεν θέλει καν να φτάσει, για να καλύψει την απόσταση που μας χωρίζει από τον κανονικό κόσμο, όπως τουλάχιστον αυτός θα έπρεπε να μοιάζει. Με καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με ιατρικό εξοπλισμό, με εξειδικευμένες εξετάσεις που κανονικά απαιτούν μετάβαση στην πρωτεύουσα, με δωρεές στα σχολεία μας. Και κυρίως, με την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών αθλητικών ή άλλων έργων, που εξασφαλίζετε από τους χορηγούς σας, μας δίνετε την δυνατότητα για σχεδόν ίσες ευκαιρίες, κυρίως για τα μικρά παιδιά, σε σχέση με τα πιο προνομιούχα της πατρίδας μας, που έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές.

Παράλληλα, προσφέρετε μία τεράστια ανάσα στους δήμους, οι οποίοι είναι δέσμιοι της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και της έλλειψης αρμοδιοτήτων, με συνέπεια να μην μπορούν να ολοκληρώσουν ακόμη και απλές διαδικασίες για την προμήθεια υλικών, ή την πραγματοποίηση σημαντικών έργων, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου οι δημότες μας να αισθάνονται ότι διάγουν κάτω από τις ίδιες, ανθρώπινες συνθήκες και με αξιοπρέπεια.

Στο τελευταίο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου συγκεντρωθήκαμε εκεί οι δήμαρχοι, είπαμε για χιλιοστή φορά τον πόνο μας, κάναμε την ψυχομάλαξή μας και καταλήξαμε σε ένα ψήφισμα το οποίο -όπως όλα τα άλλα- θα θαφτεί στο συρτάρι του υπουργού, μαζί με τις ελπίδες μας να αλλάξει κάτι σε αυτήν την πατρίδα.

75

Μία μικρή παρένθεση: Έχω δύο χρόνια και τρεις μήνες δήμαρχος και έχουν αλλάξει έξι υπουργοί Εσωτερικών (δύο υπηρεσιακοί και τέσσερις διορισμένοι από τον πρωθυπουργό) και κάθε φορά ξεκινάμε με την αλφαβήτα, για την ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών και τα προβλήματα.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική: από 1ης Ιανουαρίου του 2017 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που για εμάς στα μικρά νησιά ήταν μία ανάσα για την οικονομίας μας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ο ρόλος του δημάρχου έχει περιοριστεί στη διαχείριση μίας βαριά αρρωστημένης κατάστασης και όχι στην υλοποίηση ενός οράματος, του οράματός του, όπως θα έπρεπε. Εμείς στους νησιωτικούς δήμους καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που δεν είναι δικά μας. Προβλήματα αρμοδιότητας άλλων οργανισμών, φορέων, υπουργείων, που η ματιά τους όμως δεν φτάνει μέχρι εμάς.

Και όχι μόνο. Πολλές φορές τους έχουμε απέναντι, στην προσπάθειά μας να λύσουμε τα προβλήματα.

Για να μιλήσουμε με απτά, αλλά και ευτράπελα παραδείγματα, στο διπλανό Αγαθονήσι, ο δήμαρχος, ο Βαγγέλης ο Κόττορος, συνταξιούχος δάσκαλος 78 χρονών, έχει μόνο έναν υπάλληλο, διαβητικό, που κάθε τρεις και λίγο κλείνει το γραφείο και πάει στο σπίτι του να κάνει ινσουλίνη, να φάει κάτι για να σταθεί όρθιος… αυτός ο άνθρωπος είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ στο γραφείο του.

Κάποια στιγμή, μέσα σε όλα που έχει να κάνει -και έχει κάνει φοβερό έργο, είναι μόνος του και είναι ήρωας, το υπουργείο επίμονα του έστελνε αλληλογραφία και του ζητούσε να καταγράψει τις άδειες οίκων ανοχής που έχει εκδόσει ο δήμος. Έρχεται το πρώτο έγγραφο, το βάζει στο συρτάρι, έρχεται το δεύτερο, το βάζει κι αυτό, την τρίτη φορά τον πήραν τηλέφωνο: «κύριε δήμαρχε, εσάς θα περιμένουμε για να κλείσουμε τις καταστάσεις;».

Με το χιούμορ που τον διακρίνει, τους έδωσε την «πληρωμένη» απάντηση: «Παιδιά, με συγχωρείτε, ζητώ συγγνώμη, κάντε λίγη υπομονή, είμαι ακόμα στην καταμέτρηση»…

Δεν σας κρύβω ότι, κάθε φορά που έρχεται αυτό το μαγικό email από εσάς και μου ζητάτε να φτιάξω τη λίστα με τα αιτήματα, αρχίζω να ονειρεύομαι. Και επειδή δεν θέλω να τελειώσει γρήγορα το όνειρο, γράφω μέσα τα πάντα και λέω «παιδιά συγχωρείστε με, αλλά θα πρέπει οι Λειψοί να γίνουν ολόκληροι» – και σε αυτό συμφωνούν.

67

Ο δεύτερος λόγος που με έκανε να ανταποκριθώ με χαρά στην πρόσκληση ήταν γιατί θέλω να σας μεταφέρω την πραγματική εικόνα του νησιού, την οποία -όπως είναι φυσικό- οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε.

Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή της μιζέριας που προβάλλουν τα ΜΜΕ όταν θέλουν να πουλήσουν πόνο, ο οποίος αγοράζεται ευκολότερα από το κοινό. Αλλά δεν είναι και αυτή των τριών μηνών του Καλοκαιριού, που παραπέμπει σε παράδεισο.

Μόλις πέσει η αυλαία του Καλοκαιριού που -και για εμάς τους ίδιους- είναι ένα διάλειμμα και δεν πρέπει να το ξεχνούμε αυτό, αρχίζει η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα, που θέλει το σύνολο σχεδόν των κατοίκων να κλείνουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις τους και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με την καλλιέργεια της γης, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, την οινοποιΐα και την τυροκομία.

Το 100% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και, με δεδομένη την εξάρτησή μας από τα καιρικά φαινόμενα, την έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, τη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων που έχουν σαν συνέπεια την απομόνωση, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να οχυρωνόμαστε, χτίζοντας κοινωνίες που θα είναι πιο αυτάρκεις, πιο αυτόνομες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις χειμερινές έκτακτες απειλές.

Εσείς, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το δήμο, μας δίνετε ένα πολύ σημαντικό χέρι βοήθειας, ακριβώς στην κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης, στην καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας που νιώθει κάποιος, όταν ξέρει ότι κάποιοι συνάνθρωποί του φροντίζουν γι’ αυτόν, τον νοιάζονται, αλλά και τον βοηθούν έμπρακτα.

Όλο αυτό κρατάει πολύ καιρό, μέχρι το επόμενο ταξίδι σας, όπως τα απόνερα που συνεχίζουν να ταξιδεύουν προς τη στεριά, ενώ το πλοίο έχει χαθεί στον ορίζοντα.

Ο δήμος μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα, διαχρονικά, με όλους τους άξιους δημάρχους που είχε. Όμως, ακόμα έχουμε πολλές ελλείψεις.

Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι έχετε κάνει και θα κάνετε στο μέλλον είναι έργο ουσίας, έργο ζωής, που έχει απήχηση και στον τελευταίο κάτοικο του κάθε νησιού. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο της από κοινού επιλογής των έργων αυτών. Αυτός είναι ο μοναδικός γνώμονας, η αναγκαιότητα και η κοινή ωφέλεια, τίποτε άλλο.

Τα χρήματα των χορηγών εδώ πιάνουν τόπο, γιατί εδώ υπάρχει εθνικός σκοπός, που είναι να κρατηθούν ζωντανές οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών, για να μην μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, ακόμη κι αν αυτή η αμφισβήτηση είναι προϊόν της παράνοιας των γειτόνων μας. Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός.

Αυτή είναι και η δική μας αγωνία. Ο απώτερος σκοπός της θυσίας, στον οποίο έχουμε υποβάλει τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ευχάριστη. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί ευτυχία για τον κάθε δήμαρχο, αλλά και το κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα που ξεκινήσαμε απέναντι σε ένα δύσκολο και απρόβλεπτο εχθρό, που ήρθε ντυμένος σαν φίλος, όπως θα έλεγε ο ποιητής.

Σας καλούμε λοιπόν, όσοι νιώθετε την ανάγκη για προσφορά και εθελοντισμό και πιστεύετε σε αυτό τον ιερό σκοπό, να συνεχίσετε να το κάνετε, με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Και σας καλούμε να έρθετε και να ζήσετε από κοντά αυτή την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που τώρα σας μεταφέρω, μέσα από τα χαμόγελα των ηλικιωμένων, αλλά κυρίως των μικρών παιδιών, κάθε φορά που εγκαινιάζουμε μία νέα υποδομή και ουσιαστικά τους χαρίζουμε το μέλλον και την ελπίδα.

Κλείνοντας, σας προτρέπω να έχετε πάντα στο νου σας τα λόγια του μεγάλου μας φιλοσόφου Αριστοτέλη, που αποτυπώνουν απόλυτα τη δική μας πραγματικότητα: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων»».

87

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο δήμαρχος των Λειψών χρησιμοποίησε ένα ιατρικό παράδειγμα για να περιγράψει την «Πολιτεία που μοιάζει με τον ασθενή που πάσχει από πολυοργανική ανεπάρκεια και εμάς τα μικρά νησιά μας θεωρεί τα μη ζωτικά μέλη, τα οποία τα εγκαταλείπει πρώτα, προκειμένου να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να ζήσει η ίδια. Όμως αυτό είναι τελείως λάθος προσέγγιση γιατι -σας θυμίζω- τα άκρα είναι αυτά που στηρίζουν το σώμα.

Αυτή η παμσπερμία των νησιών κοστίζει στο ελληνικό κράτος και εμείς το ξέρουμε και το αναγνωρίζουμε. Αυτή είναι όμως η Ελλάδα και η ομορφιά της. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός τέως πρωθυπουργού, που επισκεπτόμενος ένα νησί, είχε πει την εξής φράση: το Αιγαίο μας είναι ακριβό, αλλά είναι και μονάκριβο».

Υπογράμμισε επίσης εκ νέου απευθυνόμενος στους εθελοντές της +πλευσης, ότι «είσαστε ένα πάρα πολύ σημαντικό χέρι βοήθειας, χωρίς εσάς, δυστυχώς απλά θα ήμασταν απλοί διαχειριστές. Φαινόμαστε λίγο κι εμείς με τα έργα που κάνετε εσείς, αλλιώς δεν θα κάναμε τίποτε, θα ήμασταν σαν καλοί ανώτεροι υπάλληλοι μιας επιχείρησης.

Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω αλλά, εάν δεν το ζήσετε, δεν θα μπορέσετε να το καταλάβετε, είναι η αίσθηση και η εικόνα την ώρα που μπαίνουν οι βάρκες μέσα στο λιμάνι και, με ένα κάλεσμα, μόλις ακούσουν τις καμπάνες -γνωρίζουν όλοι την ημέρα που θα έρθει η +πλευση- κατεβαίνουν όλοι στο λιμάνι για να σφίξουν το χέρι στους φίλους τους, στους συγγενείς, στους ανθρώπους της οικογένειάς τους. Έτσι αισθανόμαστε και μην το θεωρήσετε καθόλου υπερβολικό», κατέληξε ο κ.Μάγγος.

69

2017-02-01T20:07:43+00:00 14 Δεκεμβρίου 2016|