Με προορισμό τον άνθρωπο: Η εκδήλωση της +πλευσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κι όμως τα φουσκωτά μπορούν να «πιάσουν» ακόμη και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αν είναι για καλό σκοπό! Και η εκδήλωση ενημέρωσης για τις δράσεις της +πλευσης «Με προορισμό τον άνθρωπο», λίγες ημέρες μετά την επιστροφή από την φθινοπωρινή εξόρμηση στον Άη Στράτη, είχε και το στόχο, και το περιεχόμενο, και το αποτέλεσμα.

Παλιοί, νέοι και υποψήφιοι χορηγοί, νυν εθελοντές και μελλοντικοί συνεργάτες βρέθηκαν για μία βραδιά στους συνεδριακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής, που ευγενικά τους χορήγησε στην +πλευση, προκειμένου να ακούσουν αναλυτικά αυτά που διαφοροποιούν την +πλευση στον εθελοντισμό στο Αιγαίο, να ζ’ήσουν από κοντά όσα αισθάνονται και εισπράττουν οι νησιώτες, να μάθουν για τα οφέλη σε επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

69

Η προετοιμασία της αίθουσας ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, πολλές ώρες πριν την επίσημη έναρξη. Μαζί μας εργάστηκε και το τεχνικό προσωπικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προκειμένου η φωνή μας να ακούγεται τέλεια και να προβληθεί σωστά το οπτικοακουστικό υλικό μας.

Η προσέλευση ξεκίνησε νωρίς και η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής γέμισε με κόσμο που ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί περισσότερα για την +πλευση, τις δράσεις της, την ιδιαίτερη προσέγγισή της προς τον εθελοντισμό τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και υλοποίησης έργων.

50

Διάφανο περιβάλλον, εγγύηση 100% επένδυσης κεφαλαίων και πολυετής τεχνογνωσία

Ο κ.Βασίλης Αθανασίου, ιδρυτικό μέλος της +πλευσης και εθελοντής με πολυετή εμπειρία προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου, ήταν αυτός που άνοιξε τις ομιλίες, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά δράσης και λειτουργίας της +πλευσης, που με το διάφανο περιβάλλον που παρουσιάζει καθιστά σαφές στους χορηγούς ότι τα κεφάλαια που θα προσφέρουν να μετατραπούν σε έργα μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έργα τα οποία η +πλευση εντοπίζει και επιλέγει αφουγκραζόμενη τα νησιά, συνεργαζόμενη με τους φορείς, ελέγχοντας την δυνατότητα υλοποίησης και τη βιωσιμότητά τους μετά από αυτή.

65

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά να συμβάλλουμε» στην βελτίωση της ζωής των ακριτών μας, όπως υπογράμμισε, παραθέτοντας χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα». Της εμπειρίας δηλαδή που που είναι απαραίτητη για να αντιληφθεί ένας κάτοικος των αστικών κέντρων τις τόσο διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες της καθημερινότητας στα απομονωμένα νησιά της Ελλάδας.

Αυτές τις ίδιες συνθήκες που διατηρούν αναλλοίωτα στους κατοίκους τα χαρακτηριστικά της φιλοξενίας, της εγκαρδιότητας, της ειλικρινούς ανταπόκρισης στην προσπάθεια που κάνουν οι εθελοντές και τους χαρίζουν ανεκτίμητες και αναντικατάστατες στιγμές και αναμνήσεις.

Εθνικός σκοπός να μείνουν ζωντανές οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος με το ιδιαίτερο χάρισμά του στο λόγο κατέστησε σαφές το πόσο τεράστια ανάσα για τους δήμους των μικρών και απομονωμένων νησιών, που είναι δέσμιοι της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και της γραφειοκρατίας, είναι η υλοποίηση έργων από την +πλευση, παράλληλα με τις δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

76

«Κάθε φορά που έρχεται το μαγικό email της +πλευσης για τη λίστα με τα αιτήματα, αρχίζω να ονειρεύομαι», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λειψών, για να γίνει αντιληπτή η δυνατότητα που παρέχουν τα έργα στην ουσιαστική άσκηση του ρόλου που του ανέθεσαν οι κάτοικοι. «Μας δίνετε ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στην άρση της απομόνωσης, την καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας φροντίζουν, νοιάζονται και βοηθούν έμπρακτα».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός, να μείνουν ζωντανές οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών ώστε να μην αμφισβητείται από κανέναν» η ελληνικότητά τους, τόνισε ο κ.Μάγγος, θυμίζοντας τα λόγια ενός πρώην πρωθυπουργού, πώς «το Αιγαίο μας μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι και μονάκριβο».

Όχημα μεταφοράς των πλέον σύγχρονων προγραμμάτων στα νησιά

Τρίτη ομιλήτρια ήταν η Κλώντια Καρύδη-Μπενοπούλου, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, έναν από τους ιστορικότερους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα με πολύχρονη και ποικίλη δράση στα προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μπεχράκη και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το οποίο υλοποιείται σε όλα τα νησιά όπου δραστηριοποιούνται οι εθελοντές της +πλευσης.

79

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ.Καρύδη-Μπενοπούλου στη δυνατότητα διεύρυνσης των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης μαθητών και σπουδαστών από το Κολλέγιο, τονίζοντας ότι η σύμπραξη των ανθρώπων και των δυνάμεων που επιθυμούν να συνεισφέρουν από κοινού μπορεί να αναβαθμίσει καθοριστικά το επίπεδο της ζωής των κατοίκων στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας.

Πρότεινε μάλιστα την δημιουργία συνεργιών με τα σχολεία των νησιών, σημειώνοντας ότι τα παιδιά πολύ γρήγορα αναπτύσσουν εξαιρετικές σχέσεις καθώς έχουν τους δικούς τους κώδικες και εκτίμησε ότι με πολύ χαρά μαθητές του Κολλεγίου και των εκπαιδευτικών φορέων του θα επισκεπτόντουσαν αυτά τα νησιά.

Δίνεται η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αφήσει πραγματικό έργο

Τη σκυτάλη πήρε ακολούθως ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος είπε πως το συναίσθημα των κατοίκων του νησιού για την προσφορά της +πλευσης «δεν μπορεί να αποδοθεί με λέξεις, η αγάπη, η εκτίμηση, η ευγνωμοσύνη … το σπίτι μας είναι το σπίτι σας, το νησί μας είναι το νησί σας». Κάθε δήμαρχος που σέβεται και αγαπά τους κατοίκους του πρέπει να κάνει τη ζωή τους όσο καλύτερη γίνεται, ευχάριστη, ασφαλή, αλλά και να προετοιμάσει το νησί για την θερινή σεζόν … ενώ υπάρχει η καλή διάθεση, οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν ανυπέρβλητες, το περιβάλλον ζοφερό», όπως είπε.

82

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 70%, οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, χωρίς μηχανικούς, υπαλλήλους για να εκμεταλλευτούν προγράμματα ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος κάνει και τον μηχανικό, τον πυροσβέστη, τον τραυματιοφορέα, τον οδηγό όλων των οχημάτων, τον ψυχολόγο και πολλά άλλα, όπως είπε ο δήμαρχος Σικίνου.

«Ζητάμε βοήθεια και στήριξη από παντού, αυτή τη βρήκαμε πολλές φορές σε εσάς», για έργα όπως το γήπεδο, την παιδική χαρά, τον εξοπλισμό του σχολείου, ακόμη και για να λυθεί το σημαντικό θέμα της μεταφοράς ασθενών στο νησί, είτε προς το ελικόπτερο είτε το πλοίο είτε απλώς το ιατρείο, ανέφερε ο κ.Μαράκης. «Είστε παράδειγμα προς μίμηση, ελπίζω και άλλοι χορηγοί να προσφέρουν αγάπη και έργο, που είναι για εμάς σωτήριο».

Πολύ αποδοτικότερες ιατρικές υπηρεσίες και κρίσιμα επιστημονικά συμπεράσματα

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τον αγγειοχειρουργό και μέλος του ΔΣ της +πλευσης Αντώνη Ψαρουδάκη, ο οποίος ξεκίνησε σημειώνοντας προς το ακροατήριο πόσο διαφορετικό είναι απλώς να νιώσει κάποιος μία αδιαθεσία, όταν είναι σε πόλη και σε ένα μικρό νησί. Με κάποιο ιδιωτικό όχημα ή μέσο μεταφοράς, από το πρωί μέχρι το βράδυ περνάμε δίπλα από εκατοντάδες ιατρεία, δεκάδες ιατρικά εργαστήρια, πολλά νοσοκομεία … ο κάτοικος του νησιού πρέπει να προγραμματίσει από πριν ένα δαπανηρό ταξίδι πολλών ημερών, μέχρι να φτάσει σε εξειδικευμένο γιατρό ή εργαστήριο, πριν επιστρέψει στην κατοικία του, όπως υπογράμμισε.

84

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, ο εθελοντισμός στο Αιγαίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων, που ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται στη θάλασσα για να προσφέρουν, να ανατρέψουν συνθήκες όπως αυτή που οι εθελοντές προ εβδομάδων συνάντησαν στον Άη Στράτη και αναγκάζουν οικογένεια με παιδί που το έχει ανάγκη να μετακομίζει επί χρόνια στην Αθήνα για πέντε μήνες.

Παράλληλα, αυτή η ομαδική παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού δίνει τη δυνατότητα αμεσότερων αποτελεσμάτων, καθώς γίνονται ταχύτατα πολλές εξετάσεις που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι ο εξεταζόμενος να βρει το χρόνο να τις πραγματοποιήσει, όπως υπενθύμισε. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής κρίσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων από τη μελέτη των εξετάσεων, όπως στην περίπτωση των σημαντικών ποσοστών θυρεοειδίτιδας που αποκάλυψαν τα ευρήματα των ακτινολόγων της +πλευσης στον Άη Στράτη, από εξετάσεις που αν είχαν κάνει μεμονωμένα οι κάτοικοι σε άλλα σημεία δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την αποκάλυψη.

Η +πλευση «άκουσε» τα αιτήματα των νησιών και τα μεταφέρει στους χορηγούς

Μετά τις ομιλίες, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα που η +πλευση έχει μέχρι σήμερα συλλέξει, προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση των σχετικών έργων που θα επιλεγούν, στον 4ο Διάπλου την Άνοιξη του 2017.

85

Οι ανάγκες των νησιών και οι δράσεις για την υποστήριξή τους προβλήθηκαν και από την τηλεόραση του Alpha, που κάλυψε την εκδήλωση «Με προορισμό τον άνθρωπο» με τηλεοπτικό ρεπορτάζ και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.

43

Αυτά και πολλά άλλα εθελοντές και προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να τα συζητήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κυρίως μέρους της εκδήλωσης, συνοδεία κρασιού και εδεσμάτων, μεταξύ τους κρασιά, τυριά και ξεροτήγανα από τη Σίκινο και τους Λειψούς.

89

Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη στην υποστήριξη των χορηγών, την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες των απομακρυσμένων και ακριτικών νησιών και την διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές της +πλευσης σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες δράσεις.

94

2017-02-01T20:07:43+02:00 11 Δεκεμβρίου 2016|