Γιατί πάμε στους Λειψούς: Ένα ολόκληρο νησί χωρίς ούτε ένα γιατρό!

//Γιατί πάμε στους Λειψούς: Ένα ολόκληρο νησί χωρίς ούτε ένα γιατρό!

Η επιλογή των Λειψών ως χώρου της επόμενης δράσης της +πλευσης ήταν σχεδόν επιβεβλημένη, για τους γιατρούς και άλλους εθελοντές της ομάδας.

Στο ακριτικό νησί του ανατολικού Αιγαίου ζουν σήμερα 785 κάτοικοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, εκ των οποίων 200 περίπου είναι παιδιά και έφηβοι ως 20 ετών, χωρίς να υπάρχει μόνιμη παρουσία γιατρού.

Όσοι γιατροί-επισκέπτες φθάνουν για λίγες ημέρες από τα Δωδεκάνησα, διαφορετικής και τυχαίας ειδικότητας κάθε φορά, αδυνατούν να προσφέρουν μία βασική κάλυψη των αναγκών.

Έτσι, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014,  από τις 13.00 ως τις 18.00 οι περίπου 40 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές της +πλευσης θα λειτουργήσουν δωρεάν στους Λειψούς ιατρεία προληπτικής ιατρικής στις παρακάτω ειδικότητες: Παθολογίας, Καρδιολογίας, Αγγειολογίας, Πνευμονολογίας, Οδοντιατρικής, Οφθαλμολογίας, Ακτινολογίας, Εξέτασης Μαστού, Παιδιατρικής, Ψυχοθεραπείας, Παιδοψυχολογίας.

Ειδικά για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν προληπτικός έλεγχος σκολίωσης–κύφωσης, καρδιολογικός έλεγχος, οδοντιατρικός έλεγχος και οφθαλμολογικός έλεγχος.

Η +πλευση στοχεύει επίσης το πρόβλημα της έναρξης του καπνίσματος πριν την ενηλικίωση και για το λόγο αυτό, συνεργάζεται με το  το πρόγραμμα Heart II- «Μαθαίνω να μη Καπνίζω», που, εφαρμόζεται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Π.Μπεχράκη.και  που λειτουργεί στο πλαίσιο  του «Κοινωνικού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας. Έτσι,   θα γίνουν δύο παρουσιάσεις από την πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος HEART II Μαρίνα Δέμη: μία για παιδιά του Δημοτικού και μία για έφηβους που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Ο εθισμός, οι εξαρτήσεις και η αντιμετώπισή τους θα αναλυθεί επίσης στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου από τον ψυχολόγο της ομάδας Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του θα ενημερωθούν οι γυναίκες των Λειψών από τον ιατρό-ειδικό μαστολόγο της +πλευσης Βασίλη Βενιζέλο, στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου.

Τα ιατρεία θα ανοίξουν ξανά την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, από τις 09.00 ως τις 11.00, προκειμένου να καλυφθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό του πληθυσμού του νησιού.

Την ίδια περίπου ώρα, στις 10:30 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου, η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου θα παρουσιάσει σε μια διαδραστική εκδήλωση τα βιβλία  «Το Καπλάνι της  Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και τέλος ένα χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα του Κυριάκου Χαρίτου, το «Φον Κουραμπιές Εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής αναχωρούμε για τους Αρκιούς, λίγα ναυτικά μίλια βορειότερα. Και εκεί, οι γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές της +πλευσης θα λειτουργήσουν δωρεάν ιατρεία προληπτικής ιατρικής για τους λίγες δεκάδες κατοίκους του νησιού.

1

2017-02-01T20:07:44+00:00 25 Νοεμβρίου 2014|