«Σύμπλευση» ζωής με τους κατοίκους των μικρών νησιών

//«Σύμπλευση» ζωής με τους κατοίκους των μικρών νησιών

Η ομάδα «Σύμπλευση» ξεκινά με 11 φουσκωτά σκάφη την προσεχή Τετάρτη με προορισμό τις Κυκλάδες: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Σίκινο, Θηρασιά, Ανάφη, Κίμωλο, Φολέγανδρο. Νησιά τα οποία από αγαπημένοι τόποι καλοκαιρινών διακοπών εξελίχθηκαν σε προορισμό κοινωνικής προσφοράς.

«Είμαστε μια ομάδα εθελοντών με 48 μέλη, πολλά εκ των οποίων έχουμε αρκετή εμπειρία σε ανάλογες αποστολές. Μετέχουν ιατροί, δικηγόροι, υπάλληλοι και βιοτέχνες, όλοι με κοινό ενδιαφέρον και αγάπη για τα νησιά και τους κατοίκους τους καθώς και λάτρεις της θάλασσας του Αιγαίου» λέει η Μαρία Μίχα πρόεδρος της οργάνωσης και διευθύντρια στην Οφθαλμολογική κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου. «Μας ενδιαφέρει η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκεί και με τη συμπαράσταση χορηγών συμβάλλουμε να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, μια παιδική χαρά, να εξοπλιστεί κάποια βιβλιοθήκη ή ένα γυμναστήριο».

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας υπάρχουν και 23 ιατροί από 13 ειδικότητες οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ποικίλες εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών. Ακτινολόγοι θα κάνουν έλεγχο με υπερήχους και καρδιολόγοι υπερηχογράφημα και τρίπλεξ αγγείων, μεταφέροντας τον δικό τους φορητό εξοπλισμό στα φουσκωτά. Ανάλογες εξετάσεις θα κάνουν παιδίατροι και οδοντίατροι. «Αυτό που φαίνεται απλό συχνά για τους κατοίκους μικρών νησιών είναι δύσκολο. Μια επίσκεψη σε οδοντίατρο ή οφθαλμίατρο για κάποιον κάτοικο, π.χ. στο Αγαθονήσι, σημαίνει μετακίνηση στη Σάμο και απαιτεί ταξίδι δύο ημερών με ανάλογα έξοδα μεταφοράς και διαμονής» λέει η κ. Μίχα.

Η ομάδα αναχωρεί 30 Απριλίου και η αποστολή θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου, ανάλογα με τον καιρό και τα μποφόρ του πελάγους. Πρώτος σταθμός θα είναι η Ηρακλειά όπου εγκαινιάζεται η δημοτική παιδική χαρά η οποία κατασκευάστηκε με χορηγία, ενώ στη συνέχεια η ομάδα θα βρεθεί στο απέναντι νησί, τη Σχοινούσα. Εκεί στο μικρό σχολείο θα λειτουργήσει ένα πολυγήπεδο με μπασκέτες και πινγκ πονγκ για τους μαθητές.

Στη Θηρασιά και τη Σίκινο
Στην Ανάφη μεταφέρεται αιμοδυναμικός αναλυτής μαζί με τα αντιδραστήρια προκειμένου να γίνεται γενική εξέταση αίματος – πολύτιμη δυνατότητα για ένα απομακρυσμένο νησί. Ενα πολυγήπεδο και μια παιδική χαρά αποκτούν επίσης η Θηρασιά και η Σίκινος, ενώ στη Φολέγανδρο κατασκευάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη. Οσο για την Κίμωλο, φέτος καλύπτεται η ανάγκη σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό της τοπικής κοινότητας.

«Ξεκινήσαμε ως άτομα που είχαμε το ίδιο πάθος για τα απομονωμένα νησιά. Στην αρχή ως απλοί επισκέπτες και στη συνέχεια μελετήσαμε τις ανάγκες τους και αποφασίσαμε να προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατόν, με μεθοδική προσπάθεια. Συχνά η υποδοχή όταν φθάνουμε είναι πραγματικά συγκινητική», λέει η κ. Μίχα και σημειώνει την προσφορά των χορηγών, εταιρείες και ιδιώτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων.

via Ethnos.gr

2014-05-10T21:46:53+00:00 28 Απριλίου 2014|